Valtuutetulle

Tulevaisuuden kunta on nuorten kunta. Kokosimme 400 lukiolaisen terveiset täydellisestä kunnasta inspiroimaan valtuustotyöskentelyä – ole hyvä!

"Lukiosta saa valmiudet, tietoa ja taitoa oikeasti muuttaa asioita"

"Koulu on paikka, jossa mielellään viettää aikaa"

"Harrastamattomuus voi johtaa syrjäytymiseen"

"Muitakin nuorille avoimia tiloja kuin pikaruokalat"

"Pysytään muutoksessa mukana!"

"Nuoret oikeasti kokisivat voivansa vaikuttaa ja näkevät vaikuttamisen tuloksen"

Vinkki valtuutetulle!

Tapaa paikallisten lukioiden opiskelijakuntien hallitusten edustajia – kuulet, mitä lukioissa oikeasti tapahtuu!

Vinkki valtuutetulle!

Osoita tukesi lukiolle ja lukiolaisille valtuustoaloitteella! Digituutoreita vauhdittamaan koulutuksen digitalisaatiota? Erityislinja lukioon? Maksuttomat materiaalit ja välineet opiskeluun? Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille?

Kaipaatko lisää tietoa lukiolaisten kuulumisista ja lukiokoulutuksen ajankohtaisista käänteistä? Kannattaa tutustua esimerkiksi näihin:

Kouluterveyskysely tuottaa monipuolista seurantatietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä ja avun saannista. Oppilaitokset, kunnat ja maakunnat voivat hyödyntää tietoa palvelujen ja toiminnan kehittämisessä. Kouluterveyskyselyn alueellisia tuloksia löydät täältä. Kouluterveyskysely toteutetaan jälleen vuonna 2017.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ylläpitää Sotkanet-tietokantaa, joka kokoaa laajasti tietoa väestön terveydestä ja hyvinvoinnista sekä palvelujärjestelmän toiminnasta. Tilastotietoa on mahdollista saada myös kuntakohtaisesti.

Kouluterveyskyselyn mukaan 39 % lukiolaisista kokee huonon sisäilman haittaavan opiskelua ja 61 % kokee sopimattoman lämpötilan haittaavan opiskelua. Yle on selvittänyt vuonna 2016 suomalaiskoulujen sisäilmaongelmia yhdessä Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen kanssa. Löydät oman kuntasi koulujen tilanteen homekoulukoneesta.

Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL) on Suomen suurin vapaaehtoiseen jäsenyyteen perustuva opiskelijajärjestö. Lukiolaiset kokoontuvat vuosittain päättämään järjestön tavoitteista ja tulevaisuudesta. Löydät tavoiteohjelmastamme ajatuksia lukiokoulutuksen kehittämiseksi ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi myös kunnissa.

Lisäksi kaiken koulutukseen liittyvän tiedon paras aarreaitta on Vipunen, joka on opetushallinnon tilastopalvelu. Lukiokoulutuksen osalta löytyy tietoa niin opiskelijoiden koulutuspoluista, oppilaitosverkosta kuin henkilöstöstäkin.


Lisätietoja:
koulutuspoliittinen asiantuntija Annakaisa Tikkinen, annakaisa.tikkinen@lukio.fi
sosiaalipoliittinen asiantuntija Katja Asikainen, katja.asikainen@lukio.fi